"Vuodet opettavat paljon sellaista, mistä päivät eivät tienneet mitään"-R.W.Emerson

perjantai 5. heinäkuuta 2013

Tarkkaillaan

Äitipolilla tuli käytyä ja hyvä niin. Ihan aiheettomasti ei lähetettä sinne laitettu vaan tosiaan raskausmyrkytyksestä on viitteitä mutta ei vielä mitään hälyyttävää, siksi tilannetta tarkkaillaan parin päivän välein.

Polilla minut laitettiin käyrille ja pikkuisen sydän löi tasaista vauhtia. Verenpaine oli laskemaan päin (128/81) ja valkuaista pissassa vähemmän kuin aikaisemmin päivällä (asteikolla 1-3 arvo oli alle 1). Lääkäri ultrasi vauvan koon, lapsiveden määrän sekä istukan virtaukset. Koko oli pienenpuoleinen, tämän hetkinen kokoarvio oli vain 2,6kg. Se siitä neuvolan jättivauvasta, jota raskauden alussa povattiin... Lapsivettä oli myös vähänlaisesti, joka  yhdessä alentuneen sf-mitan ja minun painon kanssa viittaisi vauvan kasvun hidastumiseen. Istukan virtauksen olivat onneksi normaalit. Näitä edellä mainittuja tarkkaillaan nyt säännöllisesti. Sunnuntaina takaisin äitipolille verikokeisiin sekä käyrille, jonka jälkeen sitten tarkistetaan verenpaine ja pissa. Jos näissä ei ole hälyyttävää, niin ma tai ti neuvolaan samoihin mittauksiin ja keskiviikkona aika sairaalaan lääkärin mitattavaksi, jossa katsotaan onko muutosta tämänpäiväisiin arvoihin tapahtunut ja mietitään jatkoa.

Tällä hetkellä kaikki on siis hyvin. Pikkuinen liikkuu hyvin ja on virkeä. Huoli on kuitenkin kova. Eihän se auta kuin levätä ja yrittää ottaa rauhallisesti.


6 kommenttia:

 1. No voihan raskausmyrkytys sentään, mutta onneksi kaikki kuitenkin näyttäisi silti ihan hyvin olevan. Ja kuka tietää, jos synnytys pian itsestään käynnistyykin, niin ei tarvitse mietiskellä sitten sen enempää. :)

  Pikkuinen vauva teillä (näin omaan verrattuna, kun syntyi viikko ennen laskettua ja painoi 3,7 kg :D), mutta eihän ne painoarviot koskaan ihan täysin luotettavia ole, että voihan vaikka vähän isompikin olla. Toivotaan nyt, että kasvua tulisi nyt normaalisti lähipäivinä. Tsemppiä loppuaikaan – pian saatte rakkaanne syliin. :)

  VastaaPoista
 2. Hyvinhän tässä on muuten raskausaika mennytkin... Lääkäri totesi myös, että yleensä luonto hoitaa homman ja synnytys käynnistyy itsestään.. Toki jos arvot tilanne tästä huononee, niin silloin synnytys käynnistetään. Jännittävää, että ihan kohta nähdään meidän pikkuinen! <3

  VastaaPoista
 3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 4. Hyvä, ettei mitään hätää kuitenkaan ollut. Ja nykyään on todella hyvä, että tilannetta seurataan tarkasti. Vähentää varmasti omaa huolehtimista jonkin verran.

  Minulla on kokemusta molemmista ongelmista: esikoisen raskaudessa oli raskausmyrkytysepäily (käynnistykseltä vältyttiin vain koska tyttö päätti lähteä syntymään itsekseen juuri oikeaan aikaan) ja toisessa raskaudessa poikaa seurattiin tarkkaan ultrilla ja käyrillä pienen koon vuoksi. Minulla oli myös alentunut sf-mitta. Pojan painoarvio oli n. 2300 g raskausviikolla 38+ kun synnytys käynnistettiin. Lääkärit totesivat, ettei hän enää mahassa olisi kasvanut. Arvio meni onneksi pieleen ja hän painoa hieman enemmän (2600g) . Syytä en saanut koskaan tietää, miksi hän oli niin pieni ja kasvu mahassa pysähtyi. Mutta nykyään hän on ihana, terve kymmenkuinen poika :) Pikkuruinen edelleen ikätovereihinsa nähden, mutta ei se tunnu menoa hidastavan.

  Toivottavasti teillä menee kaikki hyvin ja saatte pian ihanan nyytin syliinne :) Elätte jännittäviä aikoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Äpyli! Huojentaa tietää, että todennäköisesti kaikki menee oikein hyvin ja saadaan pikkuinen pian syliin. Itseä kanssa vähän ihmetyttää, että miten tässä näin kävi? Alkuun kun vauva oli viikkoihin nähden isokokoinen ja arveltiinkin, että reilunpainoinen sieltä tulee. Kesäkuun alusta sf-mitta ei ole juurikaan kasvanut tai paino noussut, joten ilmeisesti sieltä lähtien pikkuisen kasvussa ollut hidastumista. Kunpa vaan synnytys käynnistyisi pian, tai se käynnistettäisiin, jotta ei tarvitsisi koko ajan huolehtia ja liikkeitä vahtia...

   Poista
  2. Muistan hyvin, kuinka ahdistavaa liikkeiden tarkkailu oli. Ja kuinka pienikin "hiljaisuus" mahassa nosti huolen pintaan.

   Minulle ei koskaan kerrottu, mikä meidän pojan kasvua hidastutti. Aina tuli vain ympäripyöreitä vastauksia tai sitten ei mitään vastauksia. Se jäi kyllä häiritsemään siitä huolimatta, että pojalla oli loppujen lopuksi kaikki hyvin. Liekkö sitten eivät lääkäritkään löytäneet pienikokoisuudelle syytä?

   Minulla oli sf-mitan ja painon kanssa ihan saman juttu kuin sinullakin ja sen seurauksena meidät ohjattiin neuvolasta sairaalaan ulrauksiin yms. Meilläkään ei istukan virtauksista löytynyt vikaa.

   Pikaista "käynnistymistä" sinulle, tapahtui se sitten luonnollisesti tai lääkkeillä :D

   Poista

Yhteistä matkaa takana

Daisypath Anniversary tickers

Onnentäyttymystä odotellessa

Lilypie First Birthday tickers